Pilot mentoring MBO talent
17-12-2019 mentoring van laatstejaars MBO studenten Niveau 4 die de overstap willen maken naar het HBO. In samenwerking met Malike Gunzul en Anoeshka Chinnoe, van het ROC Amstelland, hebben we 11 ROC studenten gekoppeld aan 11 tweede en derde jaar HBO of WO student-mentoren van Giving Back. Deze pilot kent hetzelfde primaire doel als onze andere programma’s, andere doelgroep: jongeren met een diverse achtergrond begeleiden richting een succesvolle start op de arbeidsmarkt door een betere doorstroom te creëren van het MBO naar het HBO. Het gaat veelal om heel praktische zaken die de studenten aan de student-mentoren voor willen leggen. Het secundaire doel is Giving Back studenten de mogelijkheid te bieden zich al in deze fase van hun leven als rolmodel in te zetten voor iemand anders. Met peer-2-peer mentoring worden ze in staat gesteld een extra dimensie toe te voegen aan hun eigen Giving Back mentortraject en in de praktijk te brengen wat ze zelf leren in dit traject.

Achtergrond

Samen met onze partners en vrijwilligers zetten we respectievelijk al 20 in voor ambitieuze en talentvolle eerste generatie (aankomende) HBO en WO studenten. We bieden cross-cultural mentoring programma’s vanaf 4 HAVO en 5 VWO tot aan de Masterfase van onze WO studenten. In Nederland hebben we naast 455.000 HBO, 68.000 WO[1] studenten zo’n 507.900 MBO, waarvan 278.600[2] niveau 4 studenten. Van deze groep niveau 4 studenten is een deel die de transitie wil maken naar het HBO. Met name deze groep is voor Giving Back interessant, gezien het feit dat onze primaire doelgroep, eerste generatie aankomende HBO student  hier vertegenwoordigd zijn.

Wat bieden we hen?

Het MBO programma. Middels deze peer-to-peer mentoring willen we MBO studenten meer inzichten bieden in een vervolgstudie en de mogelijkheden hiervan en vooral kennis te laten maken met deze wereld. Na het selectieprocedure waarbij de student-mentee’s door het ROC zijn geselecteerd en de student-mentoren door Giving Back zijn zij aan elkaar gematched tijdens de aftrap op 19 november in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Gedurende dit studiejaar zullen zij middels een peer-2-peer mentortraject met elkaar op pad gaan en de filosofie van Giving Back in de praktijk brengen door middel van het mentortraject iets terug te doen voor de maatschappij. Parallel aan dit mentortraject zijn een aantal sociale activiteiten, gemiddeld elke maand 1 masterclass, gekoppeld zoals het bezoek aan uiteenlopende bedrijven en verschillende workshops waarin de vraagstukken rondom de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de student-mentee’s behandeld worden. Het zelf organiseren van events/workshops en Masterclasses sluit aan bij hetgeen onze GBSC studenten ook doen. Door het jaar heen zal deze pilot en de output gemonitord worden wat uiteindelijk zal leiden tot een beslissing om het MBO Studentenprogramma wel of niet een vast onderdeel van Giving Back te laten worden. We wensen alle studenten heel veel plezier en succes het aankomende jaar!

[1] Bron: Kengetallen 2018

[2] Bron: Mboraad.nl/het-mbo/feiten-en-cijfers/studenten

Neem contact op met Givingback

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Inloggen Giving Back

Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij Giving Back.

Wachtwoord vergeten of instellen?
Ben je lid van Giving Back maar heb je nog geen wachtwoord? Registreer je dan hier

Wachtwoord instellen

Stuur je e-mailadres en je ontvangt binnen enkele minuten een link waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen.