'Een mentor met veel connecties heeft toegevoegde waarde voor een scholier of student'
10-03-2022 In december hebben wij het bijzondere mentor en mentee koppel Viresh en Jaouad van het Scholierenprogramma geïnterviewd. Viresh is naast mentor ook Giving Back Alumnus. Viresh en Jaouad doen een boekje open over hun band, verwachtingen van elkaar, toekomstplannen en hoe Giving Back hen hierbij helpt of heeft geholpen. Hiervoor moeten wij natuurlijk terug naar waar het allemaal voor hen begon: de matchingbijeenkomst.

Hoe hebben jullie de ontmoeting tijdens de matchingsbijeenkomst ervaren?

Jaouad: De matchingbijeenkomst was op het Comenius Lyceum. Je had vooraf een interview en dan moest je vertellen wat je in een mentor zocht. Tijdens de bijeenkomst hadden wij elkaar ontmoet, gingen we in gesprek over de planning van dit jaar en begonnen we gelijk over het leven te praten eigenlijk.

Viresh: Ja, bij mij ging het bijna hetzelfde, vooraf kreeg je een interview om te kijken bij welk soort scholier je het beste past.

Viresh, had je ook nog bepaalde criteria voor jouw toekomstige mentee?

Viresh: Nee, niet echt. Ik zei wel dat ik iemand wilde die extravert is want ik ben zelf ook extravert. Ik heb zelf een achtergrond in de IT, finance dus ik heb ook aangegeven dat ik daar het beste bij kan ondersteunen. Gelukkig heeft Jaouad daar zelf ook interesse in, dus in die zin is het wel echt een match.

Hoe is jouw loopbaan geweest?

Viresh: Via GBSC heb ik stagegelopen bij AkzoNobel, en daarna heb ik bij PwC gezeten. Daarna werkte ik bij een detacheerder in de financiële dienstverlening en nu ben ik consultant in risicomanagement. Dus eigenlijk ga ik bij verschillende bedrijven langs en kijk ik hoe bepaalde dingen beter kunnen en hoe bedrijven kunnen voldoen aan de geldende wet en regelgelding voor financiële instellingen. Dus als consultant kom ik bij verschillende bedrijven en heb ik veel connecties wat toegevoegde waarde heeft voor een scholier die ik kan begeleiden. Als mijn mentee bijvoorbeeld iets wil zien kan ik hem aan iemand in dat field koppelen.

Viresh, wat is de meerwaarde van een mentor traject voor jou geweest? En wat neem je daarin mee in dit traject in het kader van teruggeven?

Viresh: Bij mij was het best formeel, niet zo zakelijk. Mijn mentor was een directeur op zijn afdeling bij de ING, dus hij had best wel een hoge positie. We hielden vooral informele gesprekken, eigenlijk deed het er niet toe dat hij een directer was en ik een scholier, hierdoor was het spanningsveld gelijk. Dit probeer ik zelf ook voor Jaouad te zijn, ik wil hem laten voelen dat hij me niet hoeft te zien als iemand met veel ervaring, maar dat we gewoon gelijken zijn en dat ik benaderbaar ben. Hij kan altijd bij me terecht met wát dan ook. En we hoeven niet zo streng daarin te zijn door elke week op een vast tijdstip te bellen, maar we doen het gewoon wanneer het ons uitkomt. Want, vanuit mijn ervaring moet Giving Back ook leuk zijn.

Jaouad, waarom heb jij ervoor gekozen om mee te doen met Giving Back?

Jaouad: Ik heb het van een vriend gehoord, die zei dat ik echt mee moest doen omdat het echt wel goed is voor je studiekeuze als je daar nog niet uit bent. Wij twijfelden allebei nog over onze studiekeuze. Hij zei toen dat het mij zou helpen met netwerken en wat ik in de toekomst allemaal wil gaan doen. Dus toen heb ik het gewoon geprobeerd en de eindstand is, dat het een goede keuze geweest.

Jaouad, wat verwacht jij van jouw mentor? Waar wil je graag mee aan de slag met Viresh?

Jaouad: Ik verwacht onder andere dat hij me kan helpen met mijn studiekeuze. Hij heeft een vriend die ook in de IT zat, en zij heeft mij geholpen met mijn studiekeuze, dus dat kwam vanuit Viresh’ netwerk.

En wat is je uiteindelijke studiekeuze?

Jaouad: Ik ben daar nog niet helemaal over uit, maar ik denk toch richting de IT kant.

Ook al zitten jullie nog vroeg in het traject, waar zijn jullie het meest trots op dat jullie samen en/of individueel hebben bereikt tot nu toe?

Viresh: Ik denk de Teambuilding, want daar hebben wij elkaar echt goed leren kennen. Dus dat is zeker van toegevoegde waarde geweest. We hebben daar buiten een rondje gelopen en dan leer je elkaar toch op een betere manier kennen. Zo spraken we bijvoorbeeld over wat je later in het leven wil bereiken. Zo heb ik een beter beeld van Jaouad gekregen.

Jaouad: We zijn inderdaad nog niet zo ver in het traject, maar ik heb hem toen inderdaad wel goed leren kennen en we hebben heel snel een goede band gekregen.

Viresh, Giving Back heeft als missie het vergroten van culturele diversiteit in de top van het bedrijfsleven en in de overheid. Waarom werkt diversiteit? Welke grote verandering op diversiteitsvlak heb jij ervaren in jouw loopbaan van Giving Back Scholier tot waar je nu staat?  

Viresh: Nederland is een inmiddels een gemixt land, dus je wilt graag vanuit verschillende perspectieven naar maatschappelijke problemen kijken. En dus heb je ook verschillende mensen met verschillende achtergronden nodig om die te vertegenwoordigen. Daarom is het belangrijk dat er binnen de top van bedrijven diversiteit is.
Ik vind zelf dat er altijd meer kan gebeuren op gebied van diversiteit. Als je kijkt naar het huidige kabinet zie je dat er volgens mij maar 1 persoon is met een buitenlandse achtergrond en de rest is gewoon "de Nederlandse man" bij wijze van spreken, dus er kan zeker nog veel veranderen.

Jaouad, Je zit nu in je transitiefase van Scholier naar Student. Een grote stap al. En na je afstuderen ben jij ook een rolmodel. Sta je hier wel eens bij stil?

Jaouad: Ja, ik vind dit heel erg belangrijk. Maar eigenlijk vergeet ik steeds dat ik weer ouder word en dat ik wat serieuzer moet worden. Elk jaar denk ik: "Oh, weer een jaar voorbij en straks moet ik bijna examens gaan doen!" Dat brengt best wel stress met zich mee.           

Als je één persoon mag kiezen die je trots wil maken en een rolmodel voor wil zijn, wie is dat dan?

Jaouad: De eerste persoon die ik trots wil maken is mijzelf, want ik ben degene die in dit traject zit en ik ben degene die de uurtjes erin stopt. Maar ja, de tweede persoon is natuurlijk altijd mijn moeder, omdat ik haar blij wil maken.

Viresh, is er iets dat je nu in jouw dagelijks leven inzet op jouw werk dat je te danken hebt aan Giving Back?

Viresh: Ik heb een bestuursjaar gedaan toen ik bij GBSC zat, en de dingen die ik toen bij het bestuur heb geleerd pas ik nog steeds toe op het werk, dus daarmee zorg je er wel voor dat je een stuk sneller op hoger niveau komt dan wanneer je dat niet hebt gedaan. Als een commissie- of bestuurslid, leer je van de dingen binnen Giving Back die je later in het werk ook kan toepassen, dus ervaring in een commissie kan zeker van toepassing zijn.

Zouden jullie het Giving Back mentortraject aanraden aan mensen binnen jullie netwerk?’

Viresh: Jazeker! Je vergoot je netwerk zowel als scholier en mentor. Het is een ideale mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen die je wellicht ook verder kunnen brengen in het leven.

Jaouad: Ik help mee bij de eersteklassers en heb ook zelf tegen hen gezegd dat als ze later de kans hebben om aan dit programma mee te doen, ze dat echt moeten doen. Ik vertel hen dat Giving Back goed is voor je toekomst, je wordt geholpen bij je studiekeuze en je een groot netwerk opbouwt. Maar ik vertel er natuurlijk ook bij dat je op kamp gaat en andere leuke dingen gaat doen.

Ja, de leuke aspecten van Giving Back mogen natuurlijk niet vergeten worden!

Viresh: Het is vooral de combinatie denk ik, tussen wat goed is voor je en wat leuk is. En door die twee dingen te combineren heb je een leuk en uitdagend programma.

Wat hopen jullie nog meer uit dit traject te halen?

Viresh: Ik hoop dat Jaouad op het einde een goede keuze kan maken in zijn opleiding. Dat vindt hij zelf volgens mij erg belangrijk. Ik weet nog dat hij tijdens de Teambuilding zei dat hij het erg zou vinden als hij achteraf niet de goede studiekeuze heeft gemaakt. En daar wil ik hem graag verder mee helpen.

Jaouad: Ja eigenlijk precies hetzelfde wat Viresh zei. Maar ik denk wel dat ik een goede mentor heb en dat we goed bij elkaar passen.

Tot slot, welke boodschap willen jullie de volgende generatie mentoren en mentees graag meegeven?

Viresh: Probeer regelmatig met je mentee af te spreken, als corona dat toelaat, en wees niet te streng op/voor elkaar. Zorg ervoor dat je een goede band hebt want uiteindelijk moet Giving Back ook leuk zijn.

Jaouad: Niet bang zijn. In het begin was ik best zenuwachtig maar dat hoeft totaal niet!

Rashmi Baldew, redacteur van de PR commissie van GBSC  heeft Viresh en Jaouad geinterviewd.

Neem contact op met Givingback

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Inloggen Giving Back

Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij Giving Back.

Wachtwoord vergeten of instellen?
Ben je lid van Giving Back maar heb je nog geen wachtwoord? Registreer je dan hier

Wachtwoord instellen

Stuur je e-mailadres en je ontvangt binnen enkele minuten een link waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen.