Giving Back Debattoernooi - editie 12
18-02-2022

De 12e editie van het legendarische Giving Back Debattoernooi vond afgelopen zaterdag plaats. En wat was het fijn om met zijn allen bij elkaar te kunnen zijn en de spanning, zenuwen en energie van onze Scholieren te voelen die rondwaarden door het schoolgebouw van het Edith Stein College! 

Het beloofde een spannende dag worden. Dat is het Debattoernooi per definitie voor de deelnemende scholieren, want zij zijn degenen die, meestal voor het eerst in hun leven, al debatterend strijd leveren tegen relatief onbekende tegenstanders en voor een professioneel jurypanel... ga er maar aan staan. Goed voorbereid, dankzij de debattrainingen die ze in de weken ervoor online konden doen, kwamen de Scholieren vanuit de vijf Giving Back steden naar Den Haag.  

MInister worden

De dag startte in de sfeervolle aula van het Edith Stein, waar Karim El-Khetabi de dag opende om vervolgens het stokje over te geven aan Patricia Wouda. Met een videoboodschap wenste Rob Jetten, ministeren voor Klimaat en Energie, alle Scholieren veel succes en waarschuwde wat er kan komen van goed leren Debatteren: minister worden!   
 
Deze mooie boodschap was het startsein voor het showdebat, met als stelling ‘Het schooluniform moet weer worden ingevoerd’. De Scholieren kwamen direct goed in de stemming voor hun eerste debatronde, die ze met hun team voorbereiden.  Ieder team had vier debatrondes waarbij je als team en als individu per debat punten kon verdienen op de onderdelen Debattechnieken en Presentatietechnieken.  

De stellingen waren als volgt:  

  • Alle dierentuinen in Nederland (ook het Dolfinarium in Harderwijk) moeten gesloten worden. 
  • De valhelm voor alle fietsers moet verplicht worden in Nederland.  
  • De leeftijd om alcohol te mogen kopen en drinken moet naar 21 jaar (net als in de Verenigde Staten van Amerika), en 
  • Etiquette moet een verplicht vak worden op de middelbare school.  

Debatteer met humor

De bekendmaking van de finalisten en dat waren de debatteams Den Haag 4, bestaande uit Vesela Tervieza, Sena Kaya en Najma Ahmadi, en Den Haag 5, het team van Dilara Çakmak, Rozerin Sutay en Sems Anar Mammadov!  
Via een live verbinding kwam Emile Roemer, oud-voorzitter van SP en nu Commissaris van de Koning in Limburg, de aula in om de finalisten een hart onder de riem te steken en zijn ervaringen met debatteren te delen. Als gevierd politicus had ook hij voor ieder kamer- en verkiezingsdebat zenuwen. De voorbereiding op ieder debat is key, zo gaf hij mee. Ken je feiten, blijf netjes en zet humor in als ontwapening.  

Met deze tips van een pro begonnen de teams aan het finale Debat met als stelling: ‘Scholieren moeten door middel van enquêtes slechte docenten kunnen wegsturen (3 jaar op rij slechte evaluaties leiden tot ontslag)’. Een theorie die, begrijpelijkerwijs, tot de verbeelding spreekt van onze Giving Back-scholieren en het debat dat ontstond, had dan ook de nodige diepgang en scherpte. Het rumoer in de zaal was niet van de lucht bij de argumenten voor en tegen die geponeerd werden. Een duidelijke scheiding was zichtbaar in de zaal. Toen was het woord aan het jurypanel, immer rechtvaardig en beslissend. De persoonlijke ervaringen die gedeeld werden door de tegenstanders waren naast de goede opbouw van de argumentatie doorslaggevend.  

En het winnende team is...

Het winnende team was Den Haag 4 met 4.871 punten in totaal. Gefeliciteerd met dit prachtige resultaat! Team Den Haag 5 (Rijswijks Lyceum) eindigde met 3.998 punten op de tweede plaats. Van harte met dit mooie resultaat! 

Ook werden er nog individuele prijzen uitgereikt aan de beste sprekers van de stad.  
Gefeliciteerd Imrane Aouattah uit Rotterdam, Sander Rombouts uit Eindhoven, Cas Blankestijn uit Utrecht, Punit Sandhu uit Amsterdam en Rozerin Sutay uit Den Haag! 

Voor ons is echter iedereen winnaar op het Debattoernooi. Het is een dag waarop onze scholieren volstrekt uit hun comfortzone moeten treden op verschillende niveaus. Een bijzondere prestatie van iedereen dus en een event waarbij het voordeel van diversiteit binnen teams, verschillende invalshoeken dragen bij tot het formuleren van de beste argumentatie, onderstreept werd! Supergoed gedaan, jullie mogen allemaal heel trots zijn op jezelf! Enne, doe je voordeel met deze debatervaring op school en thuis ;-).

Dank aan iedereen die aan deze dag vrijwillig heeft bijgedragen. Een tiental schoolcoördinatoren, een kleine dertig vrijwillige juryleden, een handjevol stadscommissieleden. In het bijzonder dank aan Patricia Wouda die de dag vloeiend en professioneel aan elkaar heeft gepraat, het organisatieteam, bestaande uit Jeroen Voorveld van Bureau Binnenhof, Geert Gladinnes en het Edith Steijn College voor hun gastvrijheid.  

Neem contact op met Givingback

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Inloggen Giving Back

Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij Giving Back.

Wachtwoord vergeten of instellen?
Ben je lid van Giving Back maar heb je nog geen wachtwoord? Registreer je dan hier

Wachtwoord instellen

Stuur je e-mailadres en je ontvangt binnen enkele minuten een link waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen.