DON'T JUDGE A BOOK BY ITS COVER!
04-10-2021

Giving Back zet samen met haar partners en vrijwilligers diversiteit aan het werk. Wij vinden het belangrijk dat verschillen tussen mensen tot bloei komen. Het is onze missie om een bijdrage te leveren aan het verkleinen van kansenongelijkheid en het vergroten van diversiteit in de top van het bedrijfsleven en de overheid. Dit doen wij met onze cross-cultural mentoring programma’s en daarbuiten in de vorm van samenwerkingen met partijen die hetzelfde doel voor ogen hebben, zoals de Human Library Nederland.  

Wat is de Human Library?

De Human Library is een beproefd concept van Deense oorsprong, met als doel mensen met elkaar te verbinden om zo vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan. Net als in een gewone bibliotheek waar boeken toegang geven tot nog te ontdekken werelden, biedt de Human Library bezoekers ook de mogelijkheid om in de belevingswereld van een ander te stappen. Op een hele simpele manier: door onbevangen met elkaar in gesprek te gaan. De Human Library is niet bedoeld als een ontmoeting met een interessant persoon. Ieder boek staat altijd in het teken van een bepaald vooroordeel. De titels van de boeken reflecteren een breed scala aan vooroordelen.  

In de Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? Een vluchteling, een hooligan, een ex-crimineel, een transgender, een dakloze en een tienermoeder zitten klaar om jou hun levensverhaal te vertellen. In een open gesprek waarin alles gevraagd en besproken kan worden.

Kijk vooral even dit filmpje van de Human Library

Op 20 november zal er in Amsterdam een eerste Human Library worden georganiseerd in de OBA Bijlmerplein in Zuidoost en op 27 november is er een Human Library in de OBA van der Pek in Amsterdam Noord. 

Voor deze twee momenten is de Human Library op zoek naar vrijwilligers die of ‘Levende Boeken’ willen zijn, ofwel meehelpen bij de organisatie op deze dagen.  

Ben jij een Levend Boek?

Als Levend Boek heb je in je dagelijks leven te maken met een bepaald vooroordeel of stigma en ben je beschikbaar om 20 tot 30 minuten geleend te worden voor een goed gesprek hierover. Achterliggend idee hierbij is om te onderzoeken of datgene, wat we denken over mensen op basis van de buitenkant, wel klopt met de werkelijkheid. Meer informatie over het meedoen als Levend Boek? Klik hier.

Wil je vrijwilliger zijn? 

Als vrijwilliger bij de algemene organisatie van de Human Library zijn er verschillende rollen mogelijk. Je kunt helpen bij de uitleningen aan de balie of een Levend Boek begeleiden. Meer informatie over het meedoen als algemene vrijwilliger? Klik hier.

Of bel met Claudia Valentijn op 0629174017.

Aanmelden?

Deelname aan de Human Library is vrijwillig en de lezers dienen open te staan voor een gesprek. Het is een ontmoeting, waarbij het gesprek alle kanten op kan gaan, maar de basis voor het gesprek vormt de titel (en daarmee het vooroordeel) van het levende boek, bijvoorbeeld 'Dakloos' of 'Transgender'. Het is nadrukkelijk niet bedoeld als 'verhalen vertellen', maar als een echte dialoog. Ook de lezer komt aan het woord en kan gericht vragen stellen. Wil jij jouw vooroordeel 
Voor de aankomende edities in Amsterdam zoekt de Human Library vrijwilligers en Levende Boeken.

Aanmelden als Levend Boek voor:

  • zaterdag 20 november, OBA Bijlmerplein in Amsterdam Zuidoost 
  • zaterdag 27 november, OBA van der Pek in Amsterdam Noord 
Aanmelden als Vrijwilliger voor: 
  • zaterdag 20 november, OBA Bijlmerplein in Amsterdam Zuidoost 
  • zaterdag 27 november, OBA van der Pek in Amsterdam Noord

Neem contact op met Givingback

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Inloggen Giving Back

Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij Giving Back.

Wachtwoord vergeten of instellen?
Ben je lid van Giving Back maar heb je nog geen wachtwoord? Registreer je dan hier

Wachtwoord instellen

Stuur je e-mailadres en je ontvangt binnen enkele minuten een link waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen.