Debatteren zou iedereen moeten leren!
16-02-2023

Het beloofde een spannende dag worden. Dat is het Debattoernooi per definitie voor de deelnemers van ons Scholierenprogramma. Zij gaan een dag lang al debatterend strijd leveren tegen relatief onbekende tegenstanders en voor een professioneel jurypanel... ga er maar aan staan. Een unieke ervaring, die onze Scholieren in de afgelopen 13 jaar enorm veel bagage mee heeft gegeven voor de rest van hun leven. Een dag met spanning, maar vooral ook heel uitdagend en misschien wel vormend. In ieder geval goed voorbereid, dankzij de debattrainingen die ze in de weken ervoor online konden doen, kwamen de Scholieren vanuit de vijf Giving Back steden met bussen naar Den Haag.  

Retoriek

In het kader van 'Debatteren zou iedereen moeten leren' biedt stichting Giving Back al bijna 15 jaar deze unieke dag aan in het Scholierenprogramma. Een onderdeel waar je nu en later profijt van gaat hebben als Scholier, ook al voelt dat op de dag zelf niet perse zo :-). De meeste deelnemers gaan deze dag meestal voor het eerst in hun leven voor een echter jury en live publiek debatteren. Wat ons betreft de manier om Scholieren in staat te stellen nieuwe talenten te ontdekken, leren samenwerken met onbekenden in pressure cooker style en ten overstaan van een echte jury uit je comfortzone stappen, feedback ontvangen en dit meenemen. Debatteren volgens Aristoteles; ethos, pathos, logos. Ethos houdt in dat het publiek overtuigd wordt door de spreker omdat die spreker als geloofwaardig en eerlijk word gezien. Pathos draait om overtuiging via de emoties die worden opgeroepen door de spreker. En logos gaat over de overtuigingskracht via argumentatie. Waardevolle technieken voor retoriek dat letterlijk de kunst van het spreken betekent. Een kunst die kansengelijkheid ook weer een boost geeft!

Uit je comfortzone

De dag werd geopend in de sfeervolle aula van het Edith Stein, door Karim El-Khetabi, directeur van stichting Giving Back: "Wij doen dit al een paar jaar, jullie waarschijnlijk voor het eerst. Dus ja, het wordt een spannende, uit je comfortzone maar vooral mooie dag voor iedereen die hier aanwezig is. Onze tip: haal alles eruit wat erin zit!"

Met deze bemoedigende woorden droeg Karim het stokje over aan de moderator van de dag, Patricia Wouda en  was het startsein voor het showdebat, met als stelling ‘Er moet een aanlijnplicht voor katten komen’. De Scholieren kwamen direct goed in de stemming voor hun eerste debatronde, die ze met hun team voorbereiden.  Ieder team had vier debatrondes waarbij je als team en als individu per debat punten kon verdienen op de onderdelen Debattechnieken en Presentatietechnieken.  

De stellingen waar de Scholieren vervolgens in teams mee aan de slag gingen waren als volgt:  

Mobiele telefoons moeten verboden worden in elke middelbare school
We moeten in Nederland zo snel mogelijk drie nieuwe kerncentrales bouwen
We moeten een vlees-belasting invoeren van 50% op elk vleesproduct dat in Nederland wordt verkocht
Scholieren moeten (d.m.v  3 jaar enquêtes) slechte docenten kunnen wegsturen
Nadat alle teams vier rondes hebben afgewerkt en lekker hebben geluncht was de bekendmaking van de finalisten om 16.45u. Een spannend moment natuurlijk waarbij de zenuwen en opluchting dat ze de dag volbracht hadden met persoonlijke en teamsuccessen door de hal gierden. uiteindelijk was daar de uitslag... #tromgeroffel. De winnende teams en daarmee finalisten de debatteams Rotterdam 4, bestaande uit Arman Özen, Rana Sengul en Amsterdam 2, het team van Zehra Aydin, Merve Akgün en Brian Chan!  

De finale

Terwijl de finalisten bezig waren met het voorbereiden voor het finaledebat, kwam onze eregast Kauthar Bouchallikht, tweede kamerlid van GroenLinks, op het podium om de Scholieren een hart onder de riem te steken. Zij sprak de Scholieren toe over het belang van debatvaardigheden oefenen, over haar achtergrond als klimaatactivist en haar eerste spreekervaringen in de Tweede Kamer. ZIj is voor veel Scholieren van ons een rolmodel omdat zij ook uit een omgeving komt waarin studeren geen vanzelfsprekendheid was en het zijn of worden van kamerlid zelfs onbereikbaar leek. 

"Geloof in jezelf, ontwikkel je talent en ga staan voor wie jij bent en wilt zijn."

Met deze woorden van Kauthar begonnen de teams aan het finale Debat met als stelling: ‘De stemgerechtigde leeftijd (actief kiesrecht) moeten we verlagen naar 12 jaar’.

Een theorie die, begrijpelijkerwijs, tot de verbeelding spreekt van onze Giving Back-scholieren en het debat dat ontstond, had dan ook de nodige diepgang en scherpte. Het rumoer in de zaal was niet van de lucht bij de argumenten voor en tegen die geponeerd werden. Een duidelijke scheiding was zichtbaar in de zaal. Toen was het woord aan het jurypanel, immer rechtvaardig en beslissend. De persoonlijke ervaringen die gedeeld werden door de tegenstanders waren naast de goede opbouw van de argumentatie doorslaggevend.  

De winnaars

Het winnende team was Rotterdam 4 met 4.983 punten in totaal en 5 overwinningen (inclusief het finaledebat). Gefeliciteerd met dit prachtige resultaat! Asterdam 2 eindigde met 4.913 punten op de tweede plaats. Van harte met dit mooie resultaat! 

Ook werden er nog individuele prijzen uitgereikt aan de beste sprekers van de stad.  

Gefeliciteerd Janena Mulder uit Utrecht (353 punten), Chaymaa Raddadi uit Den Haag (349 punten), Joban Preet Masih uit Amsterdam (345 punten), Arman Özen uit Rotterdam (340 punten) en Kenzy Badar uit Eindhoven (328 punten)! 

Voor ons is echter iedereen winnaar op het Debattoernooi! Het is een dag waarop onze Scholieren volstrekt uit hun comfortzone moeten treden op verschillende niveaus. Een bijzondere prestatie van iedereen dus. En een enorme ervaring rijker waarde Scholieren nu en in de (nabije) toekomst nog veel plezier van zullen hebben.  Supergoed gedaan, jullie mogen allemaal heel trots zijn op jezelf! Enne, doe je voordeel met deze debatervaring op school en thuis ;-) 

Onze dank gaat uit naar...

Dank aan iedereen die vrijwillig aan deze dag heeft bijgedragen. Een tiental schoolcoördinatoren, een kleine dertig vrijwillige juryleden, een handjevol stadscommissieleden. In het bijzonder dank aan Patricia Wouda die de dag vloeiend en professioneel aan elkaar heeft gepraat, het organisatieteam, bestaande uit Jeroen Voorveld van Bureau Binnenhof, Geert Gladinnes en het Edith Steijn College voor hun gastvrijheid. En natuurlijk Kauthar Boukhallikht! 

Tot volgend jaar!

Neem contact op met Givingback

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Inloggen Giving Back

Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij Giving Back.

Wachtwoord vergeten of instellen?
Ben je lid van Giving Back maar heb je nog geen wachtwoord? Registreer je dan hier

Wachtwoord instellen

Stuur je e-mailadres en je ontvangt binnen enkele minuten een link waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen.