ZOMERSTOP Scholierenprogramma 2020 | Een korte terugblik op een corona lichting
31-07-2021

En toen was het zomervakantie voor iedereen.

We hebben het al vaker gezegd in de afgelopen maanden: deze Giving Back-lichting is tot zover anders dan anders geweest. Herhalen lijkt onnodig (we doen het toch), omdat we graag willen benadrukken welke zaken we met de inzet van iedereen wél hebben kunnen realiseren, ondanks Corona. Een gezamenlijke inspanning om buitengewoon trots op te zijn!

Hybride Scholierenprogramma

Het Covid-19 virus zorgde voor hybride vormen van onze activiteiten naast het persoonlijke mentortraject van iedere scholier. Matchingsbijeenkomsten hadden deels offline en deels online plaats. Het formele startpunt van het Scholierenprogramma in november 2020 werd volledig online georganiseerd; het bleek immers onmogelijk om met alle scholieren, mentoren, schoolcoördinatoren, commissieleden en werknemers van kantoor onze opwachting op Woudschoten te maken voor de fameuze Giving Back Teambuildingsweekenden. We hebben in plaats daarvan een passende online draai kunnen geven aan deze belangrijke kennismakingsdagen door de ene dag een fantastisch online spel aan te bieden en de andere dag de mentor-mentee koppels toch ook offline verder te laten kennismaken. Met een wandeling in eigen stad namen scholier en mentor beurtelings de ander mee in ‘hun Den Haag, Utrecht, Eindhoven etc…’.

In de maanden die volgden, hebben we met heel Nederland de updates van Rutte en De Jong gevolgd om ieder mogelijk gaatje dat er in de Corona-maatregelen ontstond, te benutten om fysieke activiteiten te organiseren. Echter er was weinig tot geen gelegenheid om dit ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen waardoor deze lichting anders dan anders is verworden.

Nietsdoen geen optie

Het was kiezen tussen twee ‘kwaden’ zo leek het: geen activiteiten of online activiteiten terwijl die Scholieren al alles online moesten volgen op school. Echter tijdens de Corona-crisis bleek dat de pandemie zorgde voor meer kansenongelijkheid in de maatschappij en daardoor was nietsdoen natuurlijk geen optie. Het is onze missie om, samen met onze ca. 450 vrijwilligers, culturele diversiteit aan het werk te zetten met onze cross-culturele mentoring programma's. En op die manier kansengelijkheid vergroten voor onze ambitieuze Scholieren en Studenten wanneer ze de arbeidsmarkt betreden. Daarom hebben we er iedere keer weer voor gekozen onze activiteiten online te organiseren, zowel op stads- als op landelijk niveau. Voor alles een eerste keer, dat was het motto van dit jaar. Zoals het allereerste en allergrootste online Debattoernooi van Nederland!

Voor de Holland Experience betekende het dat we de tweede keer een online programma aanboden samen met onze vrijwilligers inclusief het Polderpionieren-spel, dat speciaal voor Giving Back is ontwikkeld. Het haalt het uiteraard niet bij elkaar in real life te zien! Gelukkig is dat iets wat mentoren en scholieren wel altijd kunnen doen buiten de geplande activiteiten om: in real life afspreken om bij te praten en ervaringen uit te wisselen van de afgelopen tijd.

Werving Scholierenprogramma lichting 2021 van start

Onze stadscommissies zijn alweer begonnen met het werven van mentoren en is op veel scholen is de scholierenwerving vlak voor de vakantie van start gegaan. Voor de nieuwe lichting scholieren gaan we weer maximaal 30 per stad werven. Zo hopen we na dit moeizame jaar nog meer scholieren te kunnen ondersteunen in hun voorexamen jaar met hun persoonlijke groei, het onderzoeken en uitbouwen van talenten en het vinden van de best passende studierichting.

Wie komt er in aanmerking voor het Giving Back Scholierenprogramma?

We willen in onze vijf Giving Back steden uiteraard zoveel mogelijk scholieren ondersteunen met ons Scholierenprogramma. Daarbij is vooral het volgende belangrijk:

o   de ouders van de scholier in kwestie hebben niet, of niet in Nederland, gestudeerd;
o   je bent als scholier intrinsiek gemotiveerd om deel te nemen aan het Scholierenprogramma en ziet de meerwaarde hiervan in;
o   je hebt als scholier de ambitie om echt iets te bereiken in jouw leven, ook al is het op dit moment misschien nog niet helemaal duidelijk wat. Een studie aan het hbo of een universiteit hoort er in ieder geval als vanzelfsprekend bij;
o   je bent als scholier een echte Giving Backer, oftewel: een persoon die iets wil toevoegen aan de wereld en op termijn ook een rolmodel voor anderen wil zijn.

Ken jij of ben jij die scholier?

Lees dan meer hier over het Scholierenprogramma en hoe je je aan kunt melden.

Of ken je iemand die gaat studeren en ook hieraan voldoet? Dan kan diegene (of jij) je aanmelden voor ons Studentenprogramma. Lees hier alles over het Studentenprogramma en hoe je je aan kunt melden.

Nieuwe lichting. Terug naar …. Het nieuwe normaal

Na de zomer hopen we dat we weer helemaal terug kunnen naar het programma oude stijl, dat wil zeggen: met fysieke activiteiten. Dat hangt natuurlijk af van hoe Corona zich gaat gedragen, daar hebben we dus geen regie op is gebleken ­čśë.

Er staat op 4 september nog een online workshop gepland genaamd ‘Hoe gaat het met je ambitie?’ voor de Scholieren uit alle steden.

Maar we hopen natuurlijk de Teambuildingsweekenden in Zeist fysiek door te kunnen laten gaan in november! 

Een ding staat in ieder geval als een paal boven water: wij gaan samen met alle vrijwilligers in de Giving Back steden met onverminderd enthousiasme en betrokkenheid verder om het verschil voor onze Scholieren te maken!

Wij wensen jullie een hele fijne zomer!!!

Neem contact op met Givingback

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Inloggen Giving Back

Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij Giving Back.

Wachtwoord vergeten of instellen?
Ben je lid van Giving Back maar heb je nog geen wachtwoord? Registreer je dan hier

Wachtwoord instellen

Stuur je e-mailadres en je ontvangt binnen enkele minuten een link waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen.