Puberbrein: wat gaat er allemaal in om?
03-03-2020

Goedemiddag James, ik ben Nabil, 22 jaar oud en een master student Digital Business & Innovation aan de Vrije universiteit. Ik ben al 7 jaar betrokken bij Giving Back. Zou jij jezelf misschien kunnen voorstellen?

Mijn naam is James, James Smith. Ik ben 38 jaar. Voordat ik als adviseur Training bij Youngworks ging werken en bij een communicatiebureau, heb ik een studie gedaan Social Works. Daarna heb ik communicatiemanagement gedaan. Met die studies heb ik eerst in het bedrijfsleven gewerkt. Een beetje Marketing en Communicatiebanen, maar ook relatiemanagement, dus een beetje makelaar tussen bedrijven en onze klanten. Totdat ik bij mezelf en met name jongeren de persoonlijke ontwikkeling tof vond en belangrijk. Ik heb toen mezelf omgeschoold. Ik heb mijn baan opgezegd, om mij volledig daarop te focussen. Zo ben ik bij allerlei organisaties, zoals IMC Weekendschool, de krachtpatsers, YourBricks. Dit zijn allemaal initiatieven om jongeren te empoweren. Zo ben ik ook inmiddels al bijna vier jaar werkzaam bij Youngworks en deel ik deze kennis over aan jongeren. Ik deel mijn praktijkervaring met de wetenschappelijk kennis die wij hebben over hoe je met jongeren moet werken bij YoungWorks.

Waarom heb je ervoor gekozen om specifiek met jongeren te werken?

Vooral de groeipotentie eigenlijk. Jongeren hebben de potentie om dingen snel te leren en schakelen. En ook het feit dat ze weinig beperkingen zien. Dat vind ik gewoon heel tof.

Zoals je voor het gesprek al hebt aangegeven, heb jij al vele workshops aan Giving Back scholieren en mentoren gegeven. Hoe ben jij eigenlijk in aanraking met Giving Back gekomen?

Toen ik kwam werken bij Youngworks, had ik begrepen dat er voor mijn tijd al workshops door ons aan Giving Back scholieren/studenten werd gegeven. Wij van Youngworks ondersteunen uiteraard dit soort prachtige initiatieven, zowel in kennis als in workshops. Dit is door ons en Giving Back heel goed bevallen en hierdoor hebben wij eigenlijk besloten om ieder jaar een aantal workshops te geven, maar ieder jaar met een aanpassing. Wij kijken naar de wensen van jullie en spelen daarop in. Giving Back is enorm gestegen de afgelopen jaren, zie bijvoorbeeld de teambuilding in Woudschoten dat iedere keer groter lijkt.

Oké en welke specifieke workshops geven jullie aan Giving Back leden, dus waar gaat het vooral over?

De kern is: wat beweegt jongeren en hoe krijg ik ze in beweging? Dus het gaat dan om het begrijpen van wat er allemaal in een jongerenbrein omgaat. Er is heel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar jongeren en dan echt met MRI-scans. Tijdens deze onderzoeken is er veel naar voor gekomen en dit leggen wij dan uit aan volwassen (ook wel de mentoren). Zo vinden een hoop jongeren plannen en het overzicht bewaren heel lastig. Ook is naar voren gekomen dat jongeren bijvoorbeeld iets wat simpels lijkt als bellen heel spannend. Ik denk dat het jullie bekend in de oren klinkt. Dit lijkt voor veel volwassenen logisch, maar voor jongeren dus spannend, omdat jongeren dat vaak niet al eerder ervaren hebben en ook is het misschien, omdat jullie in een digitaal tijdperk zijn opgegroeid. Dus heel veel dingen worden schriftelijk opgevraagd of via e-mail. Klinkt een beetje apart, maar in mijn tijd hadden wij dit niet en toen was bellen heel logisch om te doen als je iets nodig had en even snel iets regelen. Voor jongeren is het een kwestie van oefenen, dus ga gewoon een keer bellen als je die desbetreffende stage of bijbaan wil hebben. In het begin kan het misschien spannend zijn, maar op een gegeven moment raak je eraan gewend en draai je arm niet van om. Dus wat wij dan doen is volwassenen proberen uit te leggen wat er allemaal in zo’n jongerenbrein omgaat en geven daar tips over.

 

Ah interessant om te horen. Even een ander onderwerp. Wij als Giving Back zijnde vinden diversiteit in de samenleving heel belangrijk. Denk jij dat een diversiteitsbeleid bedrijven of het bedrijfsleven als geheel kan veranderen?

Ik denk dat het bedrijven zeker veranderd. Als ik naar mijzelf kijk, ik ben zelf half Indonesisch. Mijn vader komt dus oorspronkelijk uit Indonesië en moest zich ook integreren. Alhoewel, Indonesië was een kolonie van Nederland dus toen mijn vader naar Nederland kwam, was het iets makkelijker omdat hij de taal al sprak. Een groot verhaal, maar als we even terugkomen op nu; het is al een feit dat wij in een multiculturele samenleving wonen. Dat levert op dat er bepaalde groepen zijn in bepaalde sectoren die ondervertegenwoordigd zijn. Ik vind een initiatief als Giving Back juist heel erg daar wat te doen heeft en dat zij dit ook heel goed doen. Het bieden van een netwerk aan jongeren met een diverse achtergrond, om de toegang of de drempel te verlagen om dit makkelijker te maken. Dat is echt te gek!

Dat is inderdaad de missie van Giving Back. Wat zou jij eigenlijk de Giving Back’ers of mensen die met Giving Back verbonden zijn willen meegeven vanuit jouw werk en levenservaring? Dus hierbij bedoel ik wat wil je vooral aan de studenten meegeven?

Ik zie ontzettend veel motivatie bij de jongeren als bij de mentoren van Giving Back, dus maak daar gebruik van. Het feit dat er iemand voor je is en die tijd voor je neemt. Iemand die een aantal uur van zijn eigen tijd aan jou besteed om over je doelen te praten en nadenken. Ik zou zeggen neem daar eigenaarschap in. Dus ga ook samen met je mentor bespreken, wat jou echt leuk lijkt om te doen. Doe nieuwe dingen die niet vanzelfsprekend zijn. Ik zeg altijd als ik trainingen geef, je haalt eruit wat jezelf instopt.

Is dit ook direct jouw levensmotto?

Ja een beetje wel, maar is eigenlijk meer mijn trainingsmotto. Ik zeg altijd tegen mijn trainers je kan achteroverleunen en consumeren, maar je kan ook nieuwsgierig zijn. Je kunt een vraag stellen als hoe doe je dat eigenlijk? Of hoe zou jij in bepaalde situaties dingen aanpakken? Dus neem daar je verantwoordelijkheid over. Wees nieuwsgierig, stel vragen en denk daarover. Deze 3 punten zijn belangrijk voor mij.

Blijf jij de komende jaren op de een of andere manier betrokken bij Giving Back?

Ik geef sowieso de workshop Puberbrein aan de nieuwe mentoren van het Scholierenprogramma. Ik hoop dat ik naast puberbrein- en motivatietrainingen ook 1 op 1 gesprekken met jongeren kan houden. Ik denk dat dat dingen zijn waar ik ook iets kan bijdragen.

Meer weten over YoungWorks? Klik hier.
Beluister hier de PodCast van James Smith over Talentontwikkeling.

Neem contact op met Givingback

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Inloggen Giving Back

Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij Giving Back.

Wachtwoord vergeten of instellen?
Ben je lid van Giving Back maar heb je nog geen wachtwoord? Registreer je dan hier

Wachtwoord instellen

Stuur je e-mailadres en je ontvangt binnen enkele minuten een link waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen.