'Culturele diversiteit is, in mijn optiek, een sleutelpilaar in onze maatschappij.'
31-03-2023 Een korte vraag waar Giving Back altijd in geïnteresseerd is: wat breng jij mee?    
Kortom: wie ben je, wat is je achtergrond en wat heeft je gevormd tot de persoon die je nu bent?  
 
Ik ben Yousra, 28 lentes jong, geboren en getogen in het pittoreske Maassluis. Ik heb een fijne en warme jeugd gekend als jongste dochter binnen een groot gezin van 6 kinderen: enorm gezellig en ‘never a dull moment’ kunnen we wel stellen! Als kind van eerste generatie Marokkaanse ‘expats’ heb ik, naast mijn Nederlandse identiteit, ook veel van de Marokkaanse cultuur meegekregen. Van jongs af aan heb ik eigenlijk geleerd om deze twee ‘afkomsten’ zoveel mogelijk te ontarmen en te laten vervlechten. Ik zie mijzelf dan ook als product van deze twee werelden waar ik super trots op ben.  

Binnen ons gezin hechtten mijn ouders altijd veel waarde aan prestaties op school en wilden vooral dat mijn zussen, broer en ik het beste uit onszelf zouden halen. Na mijn VWO ben ik dan ook gestimuleerd om vooral door te studeren wat ik met veel plezier heb gedaan aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam: eerst een Bachelor Bedrijfskunde om vervolgens middels een gap year, die ik gespendeerd heb op stage in Kuala Lumpur, mijn interesse in Technologie te ontdekken. Na het afronden van mijn Master in Business Information Management ben ik dan ook met veel plezier aan de slag gegaan binnen het Technology Consulting team van PwC, waar ik momenteel werkzaam ben als Manager.  
 
Wie was jouw rolmodel toen je klein was? 
 
Ik denk dat dit mijn oudste broer en zus waren. Ik scheel zo’n 15 jaar met ze waardoor ik als klein meisje altijd super ‘impressed’ was als zij bijvoorbeeld hun rijbewijs haalden, hun eerste auto kochten, alleen op reis gingen of al een echte ‘grote mensen baan’ hadden. Als oudste kids binnen ons gezin hadden zij toch wel een voorbeelfunctie en ik keek dan ook graag naar ze op.    
 
Wat betekent succes voor jou? 
 
Succes betekent voor mij dat ik iedere dag met plezier mijn werk doe en het gevoel heb dat ik impact kan maken. Ik vind het belangrijk een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij, bijvoorbeeld door mijn werk voor klanten of initiatieven op het gebied van diversiteit en inclusiviteit, maar wil ook ‘gewoon’ een fijne toevoeging te zijn in het leven van mijn naasten. Ook dat is succes in mijn ogen.  
 
Stichting Giving Back zet zich in, samen met de partnerorganisaties en vrijwilligers, om een relevante bijdrage te leveren om de culturele diversiteit te vergroten in de top van het bedrijfsleven en de overheid. Samen zetten we diversiteit aan het werk. Door deel te nemen aan onze cross-culturele programma’s draag je hier als Mentor en Student persoonlijk aan bij.   
 
Waarom heb jij ervoor gekozen om je als Mentor in te zetten voor het Studentenprogramma van Giving Back? 
 
Als student op de universiteit kwam ik voor het eerst in aanraking met het Studentenprogramma van Giving Back. Ik had zelf het geluk dat ik met mijn vragen over studie en carriere bij mijn zussen en broer terecht kon, maar zag dat een aantal studiegenoten, die als eerste in de familie gingen studeren, helaas een minder sterk vangnet hadden. Zij gaven zich op voor het Studentenprogramma en waren hier enorm positief over. Toen ik een paar jaar later inmiddels zelf geen student meer was en zag dat PwC als partner verbonden was aan Giving Back en er gezocht werd naar mentoren, heb ik niet lang getwijfeld om mij op te geven. Het leek mij ontzettend mooi om op deze manier zelf een bijdrage te kunnen leveren aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van een student.  
 
Hoe heb je het mentortraject van Giving Back ervaren? En welke persoonlijke ontwikkeling heb je dankzij het mentortraject doorgemaakt? 
 
Ik heb het mentortraject als super leuk ervaren! Ik had het geluk een goede klik met mijn mentee te hebben, waardoor het niet als een formele mentor-mentee relatie voelde, maar meer als gelijken die goed met elkaar konden sparren over een varieteit aan topics en hier eigenlijk vooral veel plezier in hadden. Ik wilde vooral benaderbaar zijn voor mijn mentee en haar het gevoel geven dat ze met al haar vragen bij mij terecht kon: of dit nu ging over studiekeuze en solliciteren of over persoonlijke zaken. Het moest vooral leuk blijven in mijn optiek, dus soms lekker uit eten gaan waarbij we het beide gewoon over ons leven hadden, was ook helemaal prima. Het bieden van een luisterend oor of een spiegel is vaak al meer dan voldoende. Het leukst aan het mentorschap vond ik om van dichtbij de ontwikkeling van mijn mentee te zien. In 2 jaar tijd zag ik haar floreren tot zelfverzekerde studente die naast een tweede studie, ook veel relevante ervaringen ernaast opdeed.  Wij hebben nog steeds goed contact en ben super benieuwd om haar ontwikkeling verder te volgen! Voor mij heeft het mentortraject ook veel opgebracht. In eerste instantie natuurlijk qua coaching skills, maar die spiegel die ik eerder noemde, krijg je soms ook vanuit de student voor je. Hierdoor reflecteer je toch anders op bepaalde zaken die jou weer drijven tot andere keuzes: heel waardevol.  

Hoe belangrijk is culturele diversiteit voor onze maatschappij vind jij? En voor jou persoonlijk? En in hoeverre heb je hier dagelijks mee te maken?  
 
Culturele diversiteit is, in mijn optiek, een sleutelpilaar in onze maatschappij. Ik zie van dichtbij wat de samenkomst van verschillende achtergronden en daarmee perspectieven voor waarde toevoegt in het werk wat wij bij klanten doen als PwC zijnde. Wij stellen zelf altijd: ‘we are succesful because and not despite of our differences’ en dit vind ik een enorm treffende beschijving. Ook op persoonlijk vlak heb ik een diverse vriendengroep met verschillende culturen, religies en achtergronden wat ik zie als super waardevol. Het topic van diversiteit en inclusiviteit is iets waar ik op dagelijkse basis mee bezig ben als Lead ambassadeur van ons culture netwerk ‘Connected Cultures’. Middels verschillende initiatieven proberen wij culturele diversiteit en inclusiviteit binnen PwC te vergroten samen met een grote groep intrinsiek gemotiveerde collega’s. Krijg hier persoonlijk zelf veel energie van.  
 
Zijn er inzichten vanuit het mentorschap die je visie op culturele diversiteit hebben veranderd? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?  
 
Niet per se veranderd. Wel vind ik het altijd leuk om te zien hoe divers de groep mentees en mentoren is en wat een mooie vriendschappen er binnen de groep ontstaan. Het is voor mij het bewijs van de waarde van culturele diversiteit.  
 
Wat is de boodschap die jullie andere potentiële Giving Backers, (aankomende) Studenten en Mentoren, mee zouden willen geven?    
 
Meld je aan! Je haalt zowel als mentee als mentor veel uit het programma. Ga erin met een open blik, leer je mentor of mentee goed kennen en werk vooral in het begin eerst goed aan de relatie. Houd het laagdrempelig en de rest volgt vanzelf.

Neem contact op met Givingback

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Inloggen Giving Back

Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij Giving Back.

Wachtwoord vergeten of instellen?
Ben je lid van Giving Back maar heb je nog geen wachtwoord? Registreer je dan hier

Wachtwoord instellen

Stuur je e-mailadres en je ontvangt binnen enkele minuten een link waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen.